Médiatár

Horvát királytól Horthy Miklósig: feltárulnak a többszörösen kifosztott nemesi sírkápolna titkai

A kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban nyílt meg május 29-én az a rendhagyó kiállítás, mely a szentgáloskéri Svastits sírkápolna megmaradt értékeit és az ott nyugvó magyar nemesi család földi maradványait mutatja be. Az épület és a benne található történelmi értékek egyedülálló civil és szakmai összefogásnak köszönhetik megmenekülésüket. A kápolna helyreállítását 2018-ban kezdte meg az Elherdált Műemlékeinkért Egyesület szervezésében a Szentgáloskéri Önkormányzat a MNL Somogy Megyei Levéltára és a Rippl-Rónai Múzeum munkatársainak segítségével.

Megmutatta kincseit a szentgáloskéri kápolna

Összefogással mentenék meg és hoznák rendbe a szentgáloskéri Svastits kápolnát. Az ottani kastélyhoz tartozó kegyhelyet 1895-ben szentelték fel. A kaposvári Rippl-Rónai Múzeum munkatársai most egy tárlatot is rendeztek az ott talált leletekből. A kiállítás talán legérdekesebb része az üvegkoporsókban elhelyezett emberi maradványok. Az antropológusok azt mondják: egy nagy dobozban kapták meg a csontokat, amiket, mint egy kirakóst próbáltak összerakni.

A kincsvadászok által feldúlt sírkápolna leletei mesélnek a múltról

Széleskörű összefogás bontakozott ki a romokban álló, szentgáloskéri Svastits-Bogyay sírkápolna megmentéséért. Egy régészeti feltárás után az itt talált leleteket szerdán a múzeumban mutatták be. Kerekasztal-beszélgetésre gyűltek össze a kápolna helyreállításán fáradozók a MNL Somogy Megyei Levéltárában. Egyöntetűen azt állítják, hogy az egykor tündöklő épület újra a környék ékessége lehetne, ha a régi pompájában feltámadhatna.

A szentgáloskéri Svastits-kripta maradványait mutatják be a Rippl-Rónai Múzeumban

A Rippl-Rónai Megyei Hatáskörű Városi Múzeum munkatársai a Természettudományi Múzeum tagjaival közösen elkezdték annak a kiállításnak az építését, amiben a szétdúlt és meggyalázott szentgáloskéri Svastits-kripta maradványait és halottait mutatják be.

Az utolsó horvát királytól Horthy Miklósig

Amikor elvállaltuk a Svastits-kápolna csontjainak embertani vizsgálatát, még nem sejtettük, hogy rajtuk keresztül egy horvát eredetű magyar nemesi család évszázadokon átívelő történetébe is be fogunk pillantani.

Mesébe illő lehetne a "magyar Loire-völgye", mégis pusztul a pompás kastélycsoport

Végnapjait éli az egykor messze földön híres tengelici uradalom. Tengelic, Alsóhídvégpuszta. Hamisítatlan tolnai táj, lankás dombok, megművelt földek, nagybirtokok. Ez utóbbi így volt régen is, ma sincs másképp, legfeljebb az uradalmak tulajdonosai változnak. A régiek viszont a ma oligarcháival szemben örökül hagytak számunkra valami fontosat: az épített örökségünket, jelen esetben a kastélyokat. A TSZ világ a múlté, a mentalitás kevésbé. A pusztuló, rohadó kastélyok sorsa csak keveseket érdekel, gazdájuk mintha nem is lenne, vagy ha igen, akkor a két idézőjel közé szorított "magyar állam", akik viszont küzdenek értük, azok leginkább bürokratikus akadályokba és akadékoskodó bürokratákba ütköznek.

Facebook