Események

18:00 Kiss Norbert Péter levéltáros: A szentgáloskéri Svastics-sírkápolna története
21:00 Buzár Ágota, antropológus: A fej nélküli halottak titkai 
22:00 Buzár Ágota: Egy családi kripta titkai

 

Az Elherdált Műemlékeinkért Egyesület (EME) jótékonysági sétákat szervez a szentgáloskéri Svastits-Bogyai sírkápolna rekonstrukciójának segítésére.
Az érdeklődők megtekinthetik a kápolnát, hallhatnak a történetéről, a családról, a felújítási tervekről, és a rekonstrukció menetéről is.

IDŐPONTOK:   2018. október 7. (vasárnap) 17 óra
                        2018. október 16 (kedd) 17 óra

A sétákat vezeti: Kiss Norbert Péter levéltáros, igazgatóhelyettes 
                                         MNL Somogy Megyei Levéltára

A séták ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek, (minimum 8, maximum 20 főt tudunk fogadni). 

Jelentkezés: titkarsag@elherdalt.hu e-mail címen, a sétát megelőző napon 12 óráig! 
Akinek lehetősége van rá, az a helyszínen hozzájárulhat (akár néhány száz forinttal is) a kápolna felújítási költségeihez! 

Nagyobb összegű adományokat az egyesület számlaszámán tudunk fogadni:
Elherdált Műemlékeinkért Egyesület (EME)
11732301-23343496 

FONTOS!
Mivel a sírkápolna jelenleg romos állapotú, így a sétákon minden jelentkező saját felelősségére vehet részt. Az esetleges sérülésekért/balesetekért a szervezők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A séták a Kulturális Örökség Európai Éve 2018 programsorozatának részei

20018. 09.23. Exhumáltuk a Svastits-Bogyay Sírkápolna alatti kriptát

Az exhumálásról még több kép és videó: 
https://elherdaltorokseg.blog.hu/2018/09/24/exhumaltuk_a_svastits-bogyay_kriptat

Svastits-Bogyay Sírkápolna

A fotók alapján eddig is tudtuk, hogy nagyon rossz a helyzet. Azt is tudtuk, hogy a kriptát folyamatosan feltörik és jelenleg is nyitva van, de erre a látványra mégsem voltunk felkészülve. Egy 500 fős kis településről van szó, ahol az alpolgármester személyesen hordja ki az ebédet az időseknek és a rászorulóknak. Akaratból, elszántságból nincs hiány, de segítségre van szükségük! Elsősorban anyagi, másodsorban szakmai segítségre, önkéntesekre, megosztásokra és minden másra is, ami csak a rekonstrukció megvalósításához szükséges lehet.

Egyesületünk hivatalos megállapodást kötött Szentgáloskér Önkormányzatával, hogy segítséget nyújtunk a rekonstrukcióhoz szükséges anyagi források megszerzéséhez, illetve szakmailag is segítjük a munkát.

Első és legfontosabb lépésnek tekintjük a kriptában lévő állapotok felszámolását. Szakértők bevonásával a maradványok összegyűjtését, szétválogatását és biztonságos módon való elhelyezését, illetve a kripta végleges lezárását.
A kápolnával kapcsolatban elkezdődtek a történeti kutatások, felvettük a kapcsolatot a leszármazottakkal is.
Ezzel egyidőben, ahogy a forrásaink engedik, szakértők bevonásával megkezdjük a kápolna jelenlegi állapotának felmérését, dokumentációját, majd a szekértői vélemények alapján megkezdjük a rekonstrukcióhoz szükséges tervek elkészítését a helyileg illetékes örökségvédelmi hatóságok részére.

A kápolnáról bővebben: 

https://elherdaltorokseg.blog.hu/2018/08/03/svastits-bogyay_sirkapolna_szentgalosker

Beérkezett pályaművek: facebook.com/elherdalt

Nyerteseink:

Fődíj: 
2 éjszaka reggelivel, 2 fő részére a Tolna megyei mini Toszkánában, az Apponyi Kiskastély natur minihotel felajánlásával.
Tóth Gyula – Repcében
Helyszín: Somogyvámos külterület

II. díj
Gyertyafényes vacsora 2 fő részére, a Natura Hill Zebegény felajánlásával.
Gál Norbert – Outer Space
Helyszín: Kelenföld, Art Deco erőmű kapcsolóháza.

III. díj
Tiszteletjegy Somogyi Erika HR tanácsadó-hoz, teljes körű karrier tanácsadásra
Kovács Ferenc – Előretekintés
Helyszín: Előszállás, Ciszterci rendház

I. Különdíj 
Dedikált példány Bagyinszki Zoltán “kastélyász” egyik albumából.
Beke László – A múlt egy darabja
Helyszín: Cikó (Tolna megye) határában

II. Különdíj 
Dedikált példány Bagyinszki Zoltán “kastélyász” egyik albumából.
Bakonyi Bernadett – A Fekete Kastély Szelleme
Helyszín: Balatonederics, Fekete kastély

Közönségdíj
Tiszteletjegy 2 fő részére a Kemencei Erdei Múzeumvasút felajánlásából.
Bakonyi Bernadett: Múlt és Jelen címú fotója

 

Március 22.-én részt vettünk a békéscsabai Munkácsy Emlékházban megrendezett Kisnemesi Otthonok 17. országos találkozóján. A találkozón egyesületünk elnöke, Németh Györgyi is előadást tartott az érdeklődőknek Civil műemlékvédők lehetőségei, határai címmel.
A találkozóról bővebben:

Első nap: négy fal között 

Az előzetesen meghirdetett programban történtek változások: dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastély- és Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos helyett Bodnár Dorottya, a Kastély- és Várprogram turisztikai osztályvezetője tartott előadást a Munkácsy Mihály Emlékházban a Magyar Kastélyprogramról, mely információkat más forrásokból már ismerhetünk.  

Érkezett viszont program szerint Paszternák István Podmaniczky-díjas régész, műemlékvédelmi szakértő, aki a Heves városi Radics-kúriák 2017-es kutatásáról tartott alapos, vetített képes előadást. A konferencia programjába az ő ajánlására került be Báder Miklósné, a tárgyalt kúriát hasznosító és felújítását szervező hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet elnöke, aki az általuk évtizedek óta végzett, kiemelten fontos textiltörténeti értékmegőrző tevékenységet ismertette

Az előadók között civilt is üdvözölhettünk Németh Györgyi, az Elherdált örökség blog szerzőjének személyében, aki arról az ideget, erőt, időt próbáló szívós munkáról adott képet, amely arra vár, aki a műemlékvédelemért pusztán “csak” tenni szándékozik ellentételezés nélkül, önzetlenül.

Bugár-Mészáros Károly építész, Rados Jenő-emlékérmes építészettörténész egy szecessziós villát mutatott be a budapesti Andrássy út 101-ből. Végezetül Kis Béla építészmérnök a békéscsabai Molnárház történetéről beszélt, két előadás között pedig Kastélyok és kúriák Békés megyében című kötetének új kiadását mutatta be Szelekovszky László környezet- és természetvédelmi szakember.

Az előadások után Kutyej Pál Gábor igazgató lelkész kalauzolásával megtekinthettük a felújítás alatt álló, evangélikus Nagytemplomot, az ország legnagyobb evangélikus templomát. 

A nap zárásaként a frissen felújított Molnárházat látogattuk meg.

Halmai Margó

Az Örökségünk őrei program 2012-ben indult Brassóban. Az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket! kezdeményezés keretei közt, mára már Erdély nyolc megyéjében folyik az örökségvedélmi munka és nevelés. Ezen nyolc megye tizenkilenc iskolája és diákszervezete vesz részt a mozgalomban, 67 műemlék került eddig örökbefogadásra.

kezdeményezés célja a szórványban és interetnikus környezetben élő magyar közösségek identitástudatának megőrzése és fejlesztése, a közösségi élet helyszíneinek biztosítása, az összetartozás érzésének kialakítása és fenntartása, épített örökségünk védelme, ápolása által. Kiemelt cél ugyanakkor megértetni a kisiskolásokkal, a nagyobbakkal, de a pedagógusokkal, szülőkkel is, hogy a kultúra – amelynek az épített örökség is része – köt össze egy nemzetet, az ezekre való odafigyelésnek van igazán megtartó ereje. Akkor vagyunk biztonságban, ha épített örökségünket nem lerombolják, hanem műemlékeinket, templomainkat, kastélyainkat karbantartják, felújítják, ismerik és látogatják.

A program, közösségépítő szerepe mellett a diákok, fiatalok kitartását, egy közös ügy melletti elhivatottságát, kreativitását is fejleszti. Az örökbefogadó diákok csapatokat alkotnak, a program a csapatok közötti verseny formájában valósul meg. A csapatok ismertető, népszerűsítő tevékenységeket szerveznek, melyek célja az általuk örökbefogadott műemlékek köztudatba emelése, felhasználva a modern technika, a média, az internet nyújtotta lehetőségeket is.
2018. március 9.


 

 

Facebook